Zámek Krásný Dvůr zahajuje novou návštěvní sezonu

1. června se návštěvníkům otevře zámecká brána. V červnu se mohou těšit na komentované prohlídky zámkem či procházky parkem, novinky v expozici, mobilní aplikaci, současné umění a Víkendy otevřených zahrad.

V interiéru zámku došlo během zimy k úpravám expozice. Nejvýraznější proměnou prošla letní jídelna, která je nyní zařízena jako sladký salon. Na prohlídkové trase je také nově k vidění několik černínských portrétů a další mobiliář, který je s Krásným Dvorem spojen. Změny v instalaci byly provedeny s ohledem na nový prohlídkový okruh zaměřený na osobu Jana Rudolfa Černína, který správa zámku připravuje u příležitosti Roku osvícenské šlechty. Tato prohlídka bude mít premiéru na začátku prázdnin o Slavnostech Jana Rudolfa.

Od června se také spouští ostrý provoz mobilní aplikace TourStories s interaktivním digitálním průvodcem po zámeckém parku. Tato aplikace návštěvníkům umožňuje poslechnout si zajímavosti o jednotlivých stavbách a dalších atraktivních místech v parku nezávisle na otevírací době zámku.  Kromě audioprůvodce nabízí i rozsáhlý bonusový materiál v podobě fotogalerie, mapy a nahrávek.

V zámeckém parku čtvrtým rokem pokračuje projekt „Současné umění v kontextu historické památky“, tentokrát ve spolupráci s Galerií HYB4 a Kampusem Hybernská. Letos se představuje ateliér figurálního sochařství a medaile Akademie výtvarných umění v Praze. Pro výstavu, která přímo reaguje na romantická zákoutí místního parku, byla vybrána díla absolventů ateliéru Matouše Háši, Ondřeje Filípka a Davida Turečka, a jejich pedagoga Vojtěcha Míči. Kurátorem výstavy je Filip Kazda. Vernisáž se bude konat v sobotu 5. června.

U příležitosti Víkendů otevřených zahrad o prvních dvou červnových víkendech doplní prohlídky zámeckých interiérů komentované prohlídky zámeckým parkem a individuální zážitková hra zaměřená na květenu zámeckého parku. Přístupná bude mimořádně i Francouzská zahrada.

V průběhu roku se návštěvníci v parku setkají s omezeními u kamenné lavičky se schody, Glorietu a ptačí voliéry. Obnova těchto staveb je součástí projektu „NKP Krásný Dvůr - Obnova drobných staveb v zámeckém parku“.

Na návštěvníky se těší i kastelánka Michaela Hofmanová. „Pro zájemce jsme si letos přichystali i nové suvenýry v podobě čokolád s motivy psů z galerie psích portrétů či reprodukce akvarelů s motivy ze zámeckého parku. Potěšující zprávou pro všechny je, že pojízdná kavárna na zámku bude celé léto, v červnu s otevírací dobou od pátku do neděle.“

Návštěvní provoz bude probíhat v souladu s vládními nařízeními.