Slavnosti Jana Rudolfa Černína na Krásném Dvoře

4. až 6. července se na Krásném Dvoře konají Slavnosti Jana Rudolfa Černína. Pro návštěvníky je připravena nová expozice hraběcího stolování v zámeckých interiérech, jarmark na nádvoří a zážitková hra či divadlo v zahradách.

Hraběcí stolování na Krásném Dvoře - to jsou jedinečné komentované zámecké prohlídky věnované etiketě stolování a významným návštěvám na Krásném Dvoře v době Jana Rudolfa Černína. Dozvíte se, co je to banket a jak se připravoval. Zjistíte, jakým aperitivem vítal pán domu své hosty, jak vypadala slavnostně prostřená tabule, co jsou to nástolní ozdoby, jaké byly oblíbené dezerty šlechty v 19. století a z čeho se pila káva, čaj či pravá čokoláda. Návštěvníkům se poprvé zpřístupní zcela nově zařízená Velká jídelna připravená a vyzdobená tak, aby na zámku mohli přivítat významné hosty. Prohlídky také připomenou slavné návštěvníky zámku, především rakouského císaře Františka I. a francouzskou císařovnu Marii Louisu, které Jan Rudolf Černín hostil na Krásném Dvoře roku 1812. „Věřím, že návštěvníci ocení i výhled na zahradní průčelí zámku ze severní terasy, která bude během slavností mimořádně otevřena“, dodává kastelánka zámku Michaela Hofmanová.


O víkendu 4. a 5. července je možné se ve 21:30 vydat na Noční procházku zámkem při svíčkách. Interiéry zámku a slavnostně vyzdobená Velká jídelna osvětlené pouze svitem svící vytvoří neopakovatelnou atmosféru a účastníkům poskytnou silný autentický zážitek.


Nejen dětem je určen program v zámecké zahradě. V sobotu 4. července tam odehraje tři interaktivní představení společnost Klaun Family. Klaunská pohádka je plná barevných rekvizit, balónkových zvířátek, bublin a bublinek a interaktivních soutěží. Klauni počítají s aktivním zapojením diváků a nebojí se improvizovat. Přijďte si s nimi zařádit. Představení začínají vždy v 11, 14 a 16 hodin.


V neděli 5. a v pondělí 6. července je v zámecké zahradě pro rodiny s dětmi připravena zážitková hra Hraběcí banket. Účastníci hry budou mít za úkol zajistit vše potřebné k tomu, aby hrabě Jan Rudolf Černín mohl na zámku přivítat své vzácné hosty. Bude potřeba vybrat vhodné pokrmy, sestavit menu, sehnat domácí i exotické suroviny a slavnostně nazdobit hraběcí stůl. Kdo se přidá, odnese si s sebou z hraběcí hostiny i drobnost na památku.


O svátcích 5. a 6. července se vždy od 11 hodin koná komentovaná procházka zámeckým parkem. Návštěvníci se během ní dozvědí mnohé o historii parku i o stavbách v něm stojících. Součástí procházky je také návštěva Novogotického templu. Ten mohou příchozí navštívit i samostatně, přístupný bude denně od 10.00 do 18.00 v průběhu celých slavností.


Po všechny tři dny se koná na zámeckém nádvoří jarmark, který se letos nese ve znamení vůní a chutí medu a levandule. Kromě medových a levandulových produktů bude možné koupit i občerstvení či drobné dárky.


Vstupné na prohlídky je pro jednotlivce za 150 Kč, snížené vstupné 110 Kč. Rodiny s maximálně třemi dětmi zaplatí 400,- Kč celkem. Vstupné na Noční hraběcí stolování činí 180 Kč, snížené vstupné 150 Kč. Zpoplatněny jsou pohádky a zážitková hra. Vstupenky na prohlídky je možné si koupit online na webových stránkách zámku www.zamek-krasnydvur.cz. Na zámecký jarmark je tentokrát vstup zdarma stejně jako do galerie Jedna hodina, která bude umístěna v průběhu slavností uprostřed parku.