Víkend otevřených zahrad na Krásném Dvoře

6. a 7. června se zámek Krásný Dvůr zapojí do Víkendu otevřených zahrad. Komentované procházky parkem a koncert v neděli doplní vernisáž výstavy Posaďte se! Umělecká dvojice Iveta Čermáková a Eliška Perglerová na zámku Krásný Dvůr představují interaktivní projekt, který návštěvníkům zprostředkuje intenzivní zážitek z unikátního prostředí barokního zámku a života, který se v něm odehrává.

Posaďte se! je kombinace dvou uměleckých instalací, které mohou fungovat společně i zcela samostatně. Pojízdná Galerie Jedna hodina, kde nejsou vystavena žádná umělecká díla, stírá hranice mezi umělcem, dílem a divákem. Do galerie s velkým oknem může návštěvník vstoupit, pohodlně se usadit a za jednu hodinu se otočit o 360°. Galerie bude v průběhu sezóny umístěna do různých prostor zámeckých zahrad, které tak může návštěvník pozorovat ve zpomaleném pohybu, ze sluchátek vnímat jejich zvuky a nechat plynout vlastní myšlenky a prožitek přítomnosti. 

Projekt Sed. 1-10, který oživí prostory zámeckého nádvoří, umělkyně vytvořily v reakci na růst činností, které děláme bez interakce s bezprostředním okolím. Veřejná místa raději rychle opouštíme, místo abychom je společně prožívali. Lavičky jsou navrženy tak, že je mohou návštěvníci použít ve dvou a více lidech. Teprve jejich spojením se stávají plně funkční a místo tak nabývá hodnotu pouze ve chvíli, kdy spolu lidé komunikují a tráví čas. 

Iveta Čermáková (*1988) a Eliška Perglerová (*1987) vystudovaly obor Intermedia II u profesora Jiřího Příhody a ve své společné tvorbě se zabývají především formami vzájemného dialogu, ať už lidí mezi sebou či v interakci s okolním prostředím. Doplňování a komunikace se jako zásadní prvky v jejich fungování jako uměleckého dua odráží i v jejich uměleckých projektech.

Třetí ročník projektu „Současné výtvarné umění v kontextu historické kulturní památky“ je již tradičně pořádán ve spolupráci vzdělávací platformy Máš umělecké střevo? a Státního zámku Krásný Dvůr. Kurátorkou výstavy je Martina Freitagová z platformy Máš umělecké střevo? Tato mezinárodní vzdělávací platforma každoročně pořádá přehlídku studentských projektů, pravidelně připravuje edukativní programy pro galerie, muzea a festivaly, umisťuje umělecká díla do veřejného prostoru a vydává interaktivní publikace.

„Těší mě, že i tento rok můžeme představit zajímavou instalaci ze současné české výtvarné scény. Krátká vernisáž za přítomnosti umělkyň i kurátorky se uskuteční v neděli 7. června od 11.00 hodin na zámeckém nádvoří. Díla budou moci návštěvníci Krásného Dvora obdivovat až do 30. srpna tohoto roku“, upřesňuje Michaela Hofmanová, kastelánka zámku Krásný Dvůr.

Součástí programu Víkendu otevřených zahrad jsou také komentované procházky parkem po oba dny od 11:00 a 15:00 hodin. Výklad seznámí s koncepcí přírodně krajinářských parků, historií parku krásnodvorského a také se stavbami, které se v něm nachází. Součástí procházky je též prohlídka Novogotického templu. Délka procházky 120 minut. Vstupné 130 Kč, snížené vstupné 90 Kč.

V neděli 7. června v 16.00 hodin se bude konat "Koncert Pod dubem" pěveckého sboru Egeria. Vystoupení se uskuteční na netradičním místě u dubu s kamennou lavičkou a schody. Vstup na koncert je volný.