Zámek Krásný Dvůr provoní levandule

Na zámku Krásný Dvůr se chystá 6. července Slavnost Jana Rudolfa Černína letos s podtitulem Slavnosti levandule a medu. Pro návštěvníky je připraven pestrý program - speciální prohlídky, ukázky lovecké hudby, jarmark s vůní levandule a chutí medu, divadla pro děti a aktivity zaměřené na včelaření, přednáška o významném místním včelaři či soutěž o nejlahodnější med.

V zámecké zahradě představí soubor Lesní rohy Hradec Králové svůj komponovaný program „Lovecká hudba Leopolda Koželuha při parforsních honech na panství Jemčina v 18. století“. Leopold Koželuh své skladby psal pro hony, které pořádal Jan Rudolf Černín nejen na Jemčině. Doprovodným slovem posluchače provede hraběnka, která vysvětlí, jak významnou událostí takový hon byl.

Především dětským návštěvníkům jsou určeny pohádky Drak Mrak a Duhový princ v podání divadla Divadlolo na nádvoří zámku. Do tajů života včel se pokusí diváky zasvětit sdružení Ekodomov, které se zabydlí ve Francouzské zahradě s několika stanovišti s edukačními aktivitami. Během dne též třikrát odehraje hru Ze života včel.

Včelaři se mohou zúčastnit soutěže „O Oettlův krásnodvorský med roku 2019“. Podmínkou je dodat do kanceláře zámku do 6. července do 10:30 hodin minimálně 100 g medu na ochutnání pro porotu. Nejlahodnější med získá titul Oettlův krásnodvorský med roku 2019. Oceněny budou první tři medy, ale drobný upomínkový předmět obdrží každý účastník.

Kdo se chce dozvědět více o významném místním včelaři 19. století, neměl by vynechat přednášku Jaromíra Tlustého s tématem Jan Nepomuk Oettl – Otec včel.

Zámek bude po celý prodloužený víkend ozdoben levandulí a během sobotních speciálních prohlídek se návštěvníci mohou setkat s postavou mladého Evžena Černína a dozvědět se více o historii včelaření a soužití člověka a včel v průběhu věků.

„Přijeďte ochutnat levandulové sušenky, medovinu nebo nevšední pivo z místních malých regionálních pivovarů“, zve na akci kastelánka Michaela Hofmanová a dodává: „Jan Rudolf Černín, zakladatel zdejšího parku, každoročně pořádal na krásnodvorském panství lidové veselice a dnes na tuto krásnou tradici navazujeme.“