Červen na zámku Krásný Dvůr

Na červen si zámek Krásný Dvůr připravil pro své návštěvníky několik akcí.

O víkendu 8. a 9. června se zámek již tradičně zúčastní Víkendu otevřených zahrad. Svým programem se připojí do letošního projektu Národního památkového ústavu „Gallasové / Clam-Gallasové – Noblesa severních Čech“. Jan Rudolf Černín, zakladatel krásnodvorského přírodně krajinářského parku, se stýkal s Kristiánem Kryštofem Clam-Gallasem a Víkend otevřených zahrad obě tyto osobnosti připomene.

V sobotu 8. června program zahájí v 11 hodin procházka zámeckým parkem s Janem Rudolfem Černínem. Průvodce v roli hraběte bude během dvouhodinové prohlídky návštěvníkům povídat o historii krajinářského parku v Krásném Dvoře a stavbách v něm stojících. Procházka bude končit u Novogotického templu, který bude možné individuálně navštívit.

Další program se bude odehrávat ve Velkém sále zámku. Na 16 hodinu je připravena přednáška Jan Rudolf Černín a Společnost vlasteneckých přátel umění. Členem Společnosti vlasteneckých přátel umění, která stála u vzniku Národní galerie, byl mimo jiné i Kristián Kryštof Clam-Gallas.

Milovníci hudby se mohou těšit na koncert. V 18 hodin zahraje Severočeské symfonické kvinteto především melodie Wolfganga Amadea Mozarta. S Mozartem se přátelili Černínové i Clam-Gallasové.

Sobotní program ukončí ve 20 hodin komentovaná vycházka parkem od zámku k Novogotickému templu. Výjimečně bude možné navštívit osvětlený templ, v případě dobrého počasí také vyhlídku.

V neděli 9. června je procházka parkem s Janem Rudolfem Černínem naplánovaná již na 10 hodin. V 15 hodin v Novogotickém templu zapěje na svém koncertu sbor Egeria z Podbořan pod vedením Veroniky Mikešové.

Na sobotu 22. června je připravena první z  večerních procházek parkem, které na léto zámek Krásný Dvůr pro návštěvníky připravil. Vycházet se bude z nádvoří ve 21 hodin, část prohlídky povede parkem již potemnělým.

V červnu je zámek otevřený denně kromě pondělí od 10 do 16 hodin. Novogotický templ v zámeckém parku je otevřen od úterý do neděle od 11 do 16 hodin. V případě špatného počasí je vyhlídka na Novogotickém templu uzavřena. Na zámeckém nádvoří je aktuálně k vidění výtvarný objekt Setkání od Jiřího Franty a Davida Böhma.

„Přijeďte si užít začátek léta na Krásný Dvůr, na večerní procházky si nezapomeňte vzít s sebou lucerničky či svítilny,“ zve návštěvníky kastelánka Michaela Hofmanová.