Setkání na Krásném Dvoře

V sobotu 18. května bude na zámeckém nádvoří odhaleno umělecké dílo od současných autorů Davida Böhma a Jiřího Franty.

Dílo s názvem Setkání vzniká přímo pro zámek Krásný Dvůr. Inspiraci umělci nalezli v zámecké expozici během jedné ze svých návštěv na podzim 2018. Průběh vzniku díla od počátku po výslednou instalaci sleduje Česká televize, která o něm připravuje dokument v rámci cyklu Průvodce výtvarným územím. Televizní štáb se zúčastní také jeho odhalení.  

Výsledek své půlroční práce ukážou Franta s Böhmem návštěvníkům v sobotu 18. května 2019. V průběhu dne bude dílo instalováno, v 16 hodin bude návštěvníkům slavnostně představeno za účasti obou autorů. Na vernisáž je připraveno hudební vystoupení a také drobné občerstvení.

Jiří Franta a David Böhm spolupracují od roku 2006. Jejich umělecké tvoření zahrnuje množství různých činností - pořádají performance, natáčejí videa, budují prostorové instalace, zasahují do veřejného prostoru, vytvářejí nástěnné malby a jsou autory knižních a časopiseckých ilustrací. Jejich díla nejsou pouze kresby, ale také např. graffiti, karikatury, komiks, sportovní výkony, fyzikální experimenty, choreografie nebo divadelní představení. Důležité jsou pro ně časosběrný princip, překonávání nástrah, prolínání médií, experimentování, dodržování a překračování pravidel, tvůrčí dialog, ironie, vážnost, hravost, věčná nedokončenost. Za svou činnost jsou oceňováni, mimo jiné se několikrát stali finalisty Ceny Jindřicha Chalupeckého. Oba se shodují na tom, že pro práci ve dvojici je nejzásadnější humor. Na druhém místě jmenují možnost mluvit spolu nonstop o umění, aniž by tím unavovali kohokoliv dalšího.

Objekt bude na zámeckém nádvoří vystaven do 30. září 2019, návštěvníci si jej budou moci prohlédnout v otevírací době zámku. Součástí tohoto projektu je i zapojení žáků a studentů z Podbořanska, Žatecka a z Klášterce nad Ohří, pro které budou připraveny na přelomu června a července speciální umělecké dílny pod vedením mladých současných výtvarníků.