Kulturní program na zámku Krásný Dvůr

V návštěvní sezoně 2019 proběhne na zámku Krásný Dvůr či v zámeckém parku mnoho různých kulturních akcí. Tradiční akce doplní několik novinek.

Sezonu zahájí 20. dubna Pohádkové Velikonoce. Příchozím zahrají kapela Péro za Kloboukem, žáci ZUŠ Podbořany či bubeníci Australien Buš-kovice, pohádky mají připravené Divadlo Koňmo a Dřevěné divadlo. Vystoupí také kejklíř Lukáš či sokolník Pavel. Pro děti jsou přichystány soutěže o velikonočního zajíčka, dílničky a také speciální prohlídky. Nebude chybět ani tradiční jarmark a projížďky na koních.

O Víkendu otevřených zahrad 8. a 9. června se Krásný Dvůr připojí k projektu Národního památkového ústavu „Gallasové / Clam-Gallasové – Noblesa severních Čech“. Sobotní celodenní program zahrnuje procházku parkem s Janem Rudolfem Černínem, přednášku o Společnosti vlasteneckých přátel umění, koncert melodií Wolfganga Amadea Mozarta a večerní procházku parkem. V neděli u Novogotického templu zazpívá sbor Egeria.

I další akce budou směřovány do zámeckého parku. „Překvapilo nás, jak velký je zájem o akce, které se odehrávají v parku až po soumraku. Proto jsme připravili několik večerních komentovaných procházek parkem,“ uvedla kastelánka Michaela Hofmanová. Procházky jsou plánovány na 22. června, 20. července a 17. srpna. Také Hradozámecká noc 31. srpna a podzimní Strašidelná cesta se budou odehrávat v potemnělém zámeckém parku.

Novinkou v programu jsou Slavnosti Jana Rudolfa Černína s podtitulem Slavnosti levandule a strdí. Akce bude dvoudenní (5. a 6. července). První den bude zaměřený na včelaře, kteří se budou moci zúčastnit odborné konference. Druhý den je připraven pro širokou veřejnost, návštěvníci se mohou těšit na jarmark či dílničky pro děti. Prohlídky zámku budou doplněny o výklad z historie včelařství, neboť krásnodvorští Černínové hráli důležitou roli v propagaci včelařství v našich zemích.

Tak jako v minulých letech nebude chybět výstava, tentokrát velmi speciální. 1. května bude na zámeckém nádvoří slavnostně odhaleno moderní umělecké dílo, které jeho autoři David Böhm a Jiří Franta vytvářejí přímo pro Krásný Dvůr. K vidění bude do konce září.

Podzim je vyhrazen tradičním akcím. 20. září zazní árie a klavírní skladby v podání Karolíny Žmolíkové a Ludmily Juránkové na Krásnodvorském koncertu pozdního léta. Již IX. ročník oblíbeného Jablečného dne se tradičně uskuteční první říjnovou sobotu, letos 5. října. Sezonu uzavřou speciální prohlídky vánočně vyzdobeného zámku 24. listopadu pro širokou veřejnost a další týden pro rezervované skupiny.