Srpnové akce na Krásném Dvoře

Zámek Krásný Dvůr připravil na srpen mnoho akcí. Velká část z nich je zaměřena na dětské návštěvníky.

11. srpna od 18 hodin jsou připraveny večerní kostýmované prohlídky Z Istanbulu na Krásný Dvůr. Příchozí se ocitnou v roce 1650. Po svém sídle je provedou Heřman hrabě Černín z Chudenic, jeho manželka Sylvie Kateřina a prasynovec Humprecht Jan v podání herců Městského divadla v Mostě. Režie se ujal Jiří Kraus, režisér i herec Městského divadla. Součástí prohlídek bude také ochutnávka orientálních pokrmů. Akce je součástí letošního projektu Národního památkového ústavu s názvem Šlechta českých zemí v evropské diplomacii. Vstupné činí 150 Kč na osobu, děti do 15 let 100 Kč.

Také 25. srpna je připravena večerní akce – již tradiční Hradozámecká noc. Návštěvníci se mohou těšit na noční komentované procházky zámeckým parkem s průvodcem v historickém kostýmu k osvětlenému Novogotickému templu a ti dobrodružněji založení i na orientační zážitkovou hru v parku. Novogotický templ bude pro veřejnost otevřen do pozdních hodin, vyhlídka se uzavře za soumraku. Vstupné na komentovanou procházku činí 90 Kč, děti do 15 let 70 Kč včetně prohlídky templu, na zážitkovou hru 70 Kč, děti 50 Kč včetně prohlídky templu.

Na dětské návštěvníky je zaměřený zámecký dětský klub ve dnech 9. a 10. srpna, 14. až 16. srpna a 22. až 24. srpna. „Klub je určen především pro menší děti návštěvníků, kteří chtějí v klidu absolvovat prohlídku zámku a řeší obvyklý rodičovský problém – kam s ním?“ říká edukační pracovnice Zdenka Lněníčková. „Navštívit nás ale mohou i místní děti, které chtějí aktivně strávit část dne, než vyrazí za svým dalším programem,“ dodává. Dětem klub nabídne hravé úkoly a aktivity, prostřednictvím kterých děti poznají dobové reálie a život na zámku. Dopolední blok se koná od 10 do 12 hodin, odpolední blok pak od 14 do 16 hodin. Děti je nutné přihlásit minimálně den dopředu na tel. 605 242 949 či mailu edukace.templ@npu.cz. Vstupné na jeden blok pro jedno dítě činí 50 Kč.

12. a 26. srpna se s dětmi můžete vydat také na interaktivní kostýmované prohlídky zámeckých interiérů Po zámku s komtesou Marií Gabrielou. Komtesa děti provede zámeckými interiéry a bude jim vyprávět o svých předcích, kterým Krásný Dvůr patřil. Návštěvníci se také dozvědí, jaký byl život na zámku kolem roku 1800, a budou jej moci porovnat s tím, který znají ze současnosti. Prohlídky Po zámku s komtesou Marií Gabrielou začínají oba dny v 11:30 a 14:30 hodin. Vstupné jednotné 70 Kč.