Plán obnovy zámeckého parku v Krásném Dvoře

Gloriet

Národní památkový ústav zažádal na konci března o dotaci v rámci Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) na obnovu nejvýznamnějších partií krajinářského parku v Krásném Dvoře.

Počítá se s obnovou nejdůležitějších cest, které propojují jednotlivé stavby v parku. Ze staveb by měl rekonstrukcí projít Lusthaus, Čínský pavilon či Panův templ. Rekonstrukce by měla zahrnovat obnovu vnitřních i vnějších omítek zmíněných staveb, v případě Čínského pavilonu navíc vytvoření vnitřní expozice dobového čajového salonu. Lusthausu by měla být navrácena jeho původní funkce hudebního salonu. Plánované úpravy se dotknou také zeleně v parku. Nepůvodní dřeviny, především náletové keře, mají být odstraněny.

Součástí projektu je také obnova rezervoáru u Čínského pavilonu, ve kterém se shromažďovala voda pro kaskádu vodopádu. Kaskáda, ústící před Panovým templem, má být také obnovena. V budoucnu se počítá se spouštěním vodopádu v přesně určených časech.

Rozsáhlou obnovou má projít část parku zvaná Poustevníkova rokle. Mělo by být upraveno koryto potoka tak, aby vydrželo případnou povodeň. Počítá se se znovuvybudováním Čertovy lávky přes údolí, chodby spojující poustevnu s kostelíkem i kostelíka samotného. Opravena pak bude případně i hrobka se sarkofágem uzavírající rokli. Do budoucna se počítá s tím, že by v rokli vznikl nový návštěvnický okruh, na kterém by návštěvníky po rokli provázel průvodce v roli poustevníka, tak jak tomu bylo i v dobách Černínů.

Pokud bude zámek Krásný Dvůr, respektive Národní památkový ústav se žádostí o dotaci úspěšný, přípravné práce začnou již na jaře roku 2018, na podzim roku 2019 by pak měla začít realizace projektu. Na park po celkové obnově se v takovém případě návštěvníci mohou těšit od jara roku 2023. NPÚ žádá na obnovu nejvýznamnějších partií zámeckého parku v Krásném Dvoře celkem 103 milionů korun, z toho 84 milionů na stavební práce a 3 miliony na práce restaurátorské. Více než 87 milionů korun by mělo být z evropských dotací, dalších více než 15 milionů ze státního rozpočtu.

Krajinářský park u zámku v Krásném Dvoře patří k prvním a zároveň nejzajímavějším dílům krajinářské architektury na evropském kontinentu. Navazuje na starší barokní zahradu, vybudovanou ve 20. letech 18. století. Park byl vybudován v letech 1783 až 1793, jeho zakladatelem byl Jan Rudolf Černín. Od roku 2001 je park vyhlášen národní kulturní památkou.

Jedinečnost parku se projevuje různými způsoby, například uspořádáním stromů. Některé části parku vznikly rozsáhlými a nákladnými úpravami terénu (například Mílová alej nebo rezervoár u Čínského pavilonu). Poustevníkova rokle pak byla navržena a upravena jako temné místo, které se každým krokem stává temnějším a končí u hrobky. Unikátní je nejen zachování přírodních částí, ale také množství romantických staveb. Stavby zkrášlují volné plochy nebo ukončují různé průhledy parkových partií. Do dnešní doby se dochovaly např. ptačí voliéra, Panův templ, Gloriet, Obelisk, Čínský pavilon, Lusthaus či jeskyně v Poustevníkově rokli. Bohužel mnoho dalších staveb v parku zaniklo nebo se dochovalo jen částečně.

„Rozhodnutí o přidělení dotace se dozvíme letos na podzim. Jsme si vědomi náročnosti realizace celého projektu, jelikož se bude jednat o obnovu více staveb na území rozsáhlého parku, obnovována bude také cestní síť ve stěžejních partiích parku. Jsme však přesvědčeni, že návštěvníci parku naše snahy ocení, až si budou moci užít celý park v jeho navrácené kráse i s takovými atrakcemi jakými byly a doufejme, že opět budou, umělý vodopád, Čertova lávka či podzemní chodba. Technický stav některých staveb v parku je již velmi tristní a zaslouží si citlivou památkovou obnovu,“ uvedla kastelánka Michaela Hofmanová.